Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 2022.

Program proslave i svetkovina sv. Marka Križevčanina 2022.
26. kolovoza 2022
Uskrsni koncert “Zemlja uzdrhta”
11. siječnja 2023

Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 2022.

SHKM-2022-KRIŽEVCI

Grupa naših mladih Križevčana

Susret hrvatske katoličke mladeži održan je u subotu 17. rujna u Bjelovaru, sjedištu Bjelovarsko-križevačke biskupije, gdje se okupilo sedam tisuća mladih kako bi zajedno uzdigli srca gore, kod Gospodina.

Susret je, prema uputi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, organiziran na samo jedan dan što mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Austrije nije omelo u nastojanju da se nakon pet godina pauze okupe na jednom mjestu. Sve župe Bjelovarsko-križevačke biskupije bile su domaćini ovog susreta jer su tijekom jutra ugostili mlade, pripremili im dobrodošlicu, kratki program te ručak. Kako su u nekim župama bili su smješteni mladi iz različitih biskupija, tako su se međusobno upoznavali i razmjenjivali iskustva. Osim toga, jutro u župama bila je prilika da se svi župljani uključe u organizaciju Susreta i dočekaju mlade baš onako kako su oni bili dočekivani na prijašnjim susretima.

Nakon druženja u župama, mladi su se uputili prema Bjelovaru gdje su u centru grada mogli posjetiti štandove 24 redovničke zajednice, Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, štandove četiriju katoličkih izdavača knjiga, mladu umjetnicu Evu Vukinu koja je izložila svoje radove, uživati uz ples i pjesmu kod glavnog paviljona ili jednostavno popiti kavu i odmoriti. Redovnici i redovnice mlade su dočekali raširenih ruku i nasmiješena lica te su im svojom prisutnošću pokazali bogatstvo redovničkih zajednica u Crkvi, ali i ljepotu poziva.

Nekoliko dana prije Susreta snažan vjetar pogodio je područje Čazme koja je u svoju župu primila dvjestotinjak sudionika Susreta. Stoga su se bjelovarski ugostitelji udružili i od svake prodane kave donirali 1 kunu za pomoć Čazmi.

Mladi su na razne načine taj dan svjedočili. Kiša ih je pratila cijeli dan, ali bez obzira na to odvažili su se na hod za križem do stadiona. Mladima se u tom hodu pridružio i dio hrvatskih biskupa te su tako s mladima dijelili radost i zajedništvo Susreta. Na stadionu je mlade dočekao Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije koji je animirao uvodni program isprepleten svjedočanstvima mladih. Središnji dio susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Giorgiom Linguom, zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, 20-ak hrvatskih (nad)biskupa, povjerenicima za pastoral mladih i okupljenim svećenicima. Nakon misnog slavlja uslijedilo je zahvalno slavljenje koje je predvodila zajednica Božja pobjeda, a Susret je završio zahvalnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio don Damir Stojić.

Sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži održat će se 2024. u Gospićko-senjskoj biskupiji.

U galeriji možete pregledati preostale slike sa susreta.

Teskt preuzet sa stranica biskupije: https://biskupija-bk.hr/susret-hrvatske-katolicke-mladezi-odrzan-u-bjelovaru/