Crkva Majke Božje Koruške

Izdvojeno

Crkva Majke Božje Koruške

Crkva Majke Božje Koruške

O crkvi

Crkva Majke Božje Koruške župna je crkva križevačke župe Blažene Djevice Marije Žalosne i Svetoga Marka Križevčanina, smještena uz glavnu cestu u pravcu prema Zagrebu, na samom zapadnom ulazu u grad, u blizini potoka Koruške.

Sam postanak crkve i njezina posebnost vezani su za čudotvorni zavjetni kip Majke Božje Žalosne s mrtvim Kristom u krilu, postavljenim na visokom stupu, koji je 1674. godine izradio tada vodeći varaždinski kipar Ivan Jakov Altenbach.

Štovanju čudotvornog kipa Majke Božje Žalosne najviše je pridonio pavlinski povjesničar Nikola Benger svojim djelom Kraljica mučenika, objavljenim 1730. na latinskom jeziku u Čenstohovi u Poljskoj, opisavši u njemu čudesna uslišanja po zaslugama Majke Božje Koruške.

Zbog velikog broja hodočasnika koji su pristizali iz cijele Hrvatske, 1702. za pil Žalosne Gospe najprije je bila podignuta kapelica koja je 1715. produljena i u nju su postavljeni oltari. Zalaganjem župnika Lovre Starčića, 1725. godine sagrađena je nova crkva kao građevina središnjeg trolisnog svetišta, natkrivenog širokom kupolom, tlocrtno križnog oblika u čijem je središtu smješten kip Majke Božje Žalosne, jedinstvena dotada u Hrvatskoj. 1872.-1873. godine crkva je produljena i popravljena te je od temelja izgrađen novi zvonik koji je razbio izvornu simboličku arhitekturu s dominantom u križištu gdje je smješten čudotvorni kip Majke Božje Žalosne.

Glavni oltar postavljen je 1738. godine, a oltarnu sliku Sveta obitelj naslikao je veliki pavlinski slikar Ivan Ranger. Zidove svetišta, bočnih kapela i kupolu oslikao je freskama nepoznati autor 1726. godine, ali su te izvorne freske, na žalost, bile oštećene te su obnavljane koncem 19. st. Svojim jedinstvenim izgledom sa zvonikom i kupolom te plastično ukrašenim pročeljem, s kipom Bezgrješne iz 1718. godine u visokoj niši i anđelima s lijeve i desne strane Gospina kipa, ova je crkva oduvijek plijenila pozornost putnika namjernika, hodočasnika i ljubitelja umjetnosti. Nad krovom sakristije smješten je kip Tužnoga Krista s početka 18. st.