Proslavljen blagdan sv. Valentina

Mise za mlade u crkvi Sv. Ane za vrijeme godine milosrđa
18. veljače 2016
Druga misa mladih
24. veljače 2016

Proslavljen blagdan sv. Valentina

U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima svečano je u nedjelju 14. veljače proslavljen blagdan sv. Valentina, suzaštitnika župe. Misno slavlje, u zajedništvu svećenika iz križevačkih župa, predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Štovanje sv. Valentina rašireno je u ovome kraju još od 18 st., kako je zabilježio u Spomenici križevačke župe 1753. godine župnik Ivan Josipović. Ondje su zapisana i brojna uslišanja te ozdravljenja zadobivena po njegovu zagovoru. Iako se o Sv. Valentinu malo toga pouzdano zna, iz primjera njegova života koji je završio mučeničkom smrću, možemo i danas izvuči važne poticaje i poruke za naš život.

„Korizma je uvijek poziv da malo zastanemo u svome životu i pogledamo gdje smo mi to u odnosu na Boga i u odnosu na braću s kojom živimo. Sv. Valentin uči nas svojim primjerom predanja života da živimo svoj život u ljubavi prema Bogu i prema bratu čovjeku. Kada je trebalo posvjedočiti pred ljudima, pred carem da je on Kristov i da je Krist njegov Bog, a ne neki drugi idoli, tada je u njemu progovorila ona snaga vjere koju je nosio u svom srcu i koju je ispovjedio svojim ustima“, rekao je biskup i nastavio: „Braćo i sestre, to je poziv koji se upućuje i nama svaki dan. Kad ispovjedamo svoju vjeru ustima, kad srcem vjerujemo, znači da i živimo iz onoga što izgovaramo. To je punina života u kojem nema mjesta lažima, smrti, preuzetnosti koje nastupaju kad odbacimo Boga i pristanemo uz đavlova nagovaranja i zavođenja o kojima čujemo u današnjem evanđelju.“

Vjernički je puk od davnina zazivao sv. Valentina za ozdravljenje od padavice i tzv. fraza (frenesis), odnosno raznih strahova. „Koliko je danas, nažalost, ljudi koji u strahu pred onim što ih čeka ili u strahu zbog onoga što su doživjeli u svome životu, idu stranputicom, oduzimaju si život ili pak upadaju u bolesti psihičke naravi. Sv. Valentin je onaj koji nas zagovara kod Gospodina da idemo ustrajno, hrabro u svome životu, da se ne bojimo. Djecu trebamo učiti da se ne boje života. Ako mi stojimo iza njih svojom vjerom i čitavim svojim bićem, nemaju se čega bojati. Ako ih naučimo da jedini strah koji trebaju imati jest strah da ne zanemare nadahnuća Božja, onda će sigurno u životu postići velike stvari na koje nas Bog sve poziva. Molimo stoga zagovor sv. Valentina da nas čuva, prati i jača, da nas vodi zauzetost za Božja nadahnuća, da u našim srcima prevlada naslonjenost na Boga i njegovu milosrdnu ljubav koja jedina može ovome svijetu donijeti svjetlu i sigurnu budućnost“, istaknuo je biskup Huzjak.

Na kraju misnog slavlja župnik i dekan Križevačkog dekanata preč. Stjepan Soviček izrazio je u ime župne zajednice zahvalnost Ljerki Marjanović na 25 godina predanog i tihog rada na održavanju čistoće unutrašnjosti crkve te joj je uručio dar.

Slike misnog slavlja možete vidjeti ovdje.