Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina i 20. obljetnica njegove svetosti

4., 5. i 6. dan svetkovine Sv. Marka Križevčanina
1. rujna 2015
Posjet postulatora Stepinčeve kauze dr. Juraja Batelje
15. rujna 2015

Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina i 20. obljetnica njegove svetosti

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u ponedjeljak , 7.rujna 2015. održana je središnja svetkovina blagdana svetog Marka Križevčanina, prije koje je prethodila je procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa. 20. obljetnica proglašenja svetim Marka Križevčanina se obilježava kad je i 110. godina od proglašenja blaženim te 5. godina od osnivanja Bjelovarsko-križevačke biskupije. Procesija je krenula od konkatedrale svetog Križa, a u njoj su uz crkvene velikodostojnike, bili i dužnosnici iz javnog i političkog života, predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, branitelji i hodočasnici.

Misno slavlje pred nekoliko tisuća vjernika predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz sudjelovanje ostalih biskupa i svećenika. Na početku slavlja, biskup Vjekoslav Huzjak pozdravio je sve koji su se okupili kako bi zajedno u vjeri proslavili sv. Marka Križevčanina zaštitnika Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije

U koncelebraciji osim bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, prisustvovali su i biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: varaždinski Josip Mrzljak, križevački Nikola Kekić, sisački Vlado Košić, pomoćni zagrebački biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te banjolučki pomoćni biskup Marko Semren i pedesetak svećenika, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Uvodeći u homiliju, kardinal je podsjetio na događaj kanonizacije svetog Marka Križevčanina, kao i na riječi pape Ivana Pavla II. u homiliji svečanog slavlja, koji je košičkog mučenika tada usporedio sa slikom Dobrog Pastira koji u trenutku opasnosti ne napušta svoje stado, nego ostaje služiti narodu Božjem nudeći svijetli primjer vjernosti Kristu u vlastitom poslanju.

Kardinal se osvrnuo na poslanicu svetoga Pavla Galaćanima, koja nas i danas pita čime se mi trebamo dičiti, što je naš ponos i do čega istinski držimo u životu. Jedino čime se sveti Pavao hvali, nastavio je, jest Kristov križ. Križ je znak spasenja. To potvrđuje i povijest Križevaca kao i svekolikog tijela hrvatskog vjerničkog i nacionalnog bića koje je obilježeno znakom križa, rekao je kardinal, te dodao: “Koliko god smo tijekom povijesti zbog raznih okolnosti doživljavali uspone i padove, procvate i razaranja, prepoznavanje svoje snage i namjerno zanemarivanje, obilježje svetoga križa u nas je ostalo i traje”.

Istaknuo je kako Isus i danas govori o odnosima među nama; u Crkvi, u obiteljima i u cjelokupnom hrvatskom društvu. Iznimna je to pouka kako se crkvene zajednice, kao i nositelji službi u Crkvi, mogu poljuljati i podijeliti; kako je u njih moguće unijeti neprimjereno natjecanje u traženju važnosti, viđenosti, pohvala svijeta, upozorio je kardinal. Pozvao je sve one koji žele vladati da neprestano propitkuju svoju savjest žele li služiti dobru ljudi, dobru i napretku domovine.

Izrazio je zabrinutost što u hrvatskoj političkoj stvarnosti, osobito u posljednje vrijeme, sve manje dolaze do izražaja životna pitanja koja pritišću hrvatske građane kao što su nezaposlenost i korupcija. Kršćanski mučenici pokazuju da je njihovo svjedočanstvo donijelo plod zajedništva. Razmatrajući danas lik svetoga Marka i moleći njegov zagovor, misao mi se veže uz blaženoga Alojzija Stepinca. Znamo da i njegov život, predanje i mučeništvo iz ljubavi, donosi plodove povezivanja, istine, pročišćavanja; plodove koji jedini vode u zajedništvo, zaključio je kardinal Bozanić.

Slike možete vidjeti u našoj galeriji slika.
“Koliko god smo tijekom povijesti zbog raznih okolnosti doživljavali uspone i padove, procvate i razaranja, prepoznavanje svoje snage i namjerno zanemarivanje, obilježje svetoga križa u nas je ostalo i traje”.

Kardinal Josip Bozanić