Kako zadobiti potpuni oprost u Godini svetog Josipa

Godina svetog Josipa
17. ožujka 2021
Proslava svetoj Josipa u našoj župi
18. ožujka 2021

Kako zadobiti potpuni oprost u Godini svetog Josipa

Kako prenosi Vatican News, potpuni oprosti dodjeljuju se – uz ispunjenje uobičajenih uvjeta (ispovijed, pričest i molitva na nakane Svetog Oca) – “kršćanima koji, duhom udaljeni od svakoga grijeha, sudjeluju u Godini sv. Josipa na ove načine i u prilikama koje je odredila Apostolska pokorničarna”.

  • Potpuni oprost dodjeljuje se onima koji će najmanje 30 minuta meditirati o  molitvi Gospodnjoj ili sudjelovati na duhovnoj obnovi (u trajanju od najmanje jednog dana) koja uključuje meditaciju o sv. Josipu.
  • Potpuni oprost mogu primiti oni koji, slijedeći primjer sv. Josipa, naprave duhovno ili tjelesno djelo milosrđa.
  • Molitva krunice u obiteljima i među zaručnicima još je jedan način na koji se mogu zadobiti potpuni oprosti.
  • Isto vrijedi i za sve osobe koje svakodnevno povjeravaju svoje dnevne poslove zaštiti sv. Josipa te svakog vjernika koji zazove zagovor sv. Josipa da oni koji traže posao pronađu dostojanstveno zaposlenje.
  • Potpuni oprost dodjeljuje se vjernicima koji mole Litanije sv. Josipa (katolici koji pripadaju latinskoj tradiciji) ili akatist sv. Josipu (katolici koji pripadaju bizantskoj tradiciji), ili bilo koju drugu molitvu sv. Josipu primjerenu ostalim liturgijskim tradicijama, za progonjenu Crkvu ad intra ad extra te za pomoć svim kršćanima koji trpe različite vrste progona.

Uz gore navedene slučajeve, Apostolska pokorničarna dodjeljuje potpuni oprost svim vjernicima koji će moliti bilo koju zakonski dopuštenu molitvu ili čin pobožnosti na čast sv. Josipa – npr., “K tebi se, o sveti Josipe” – osobito na dane 19. ožujka (blagdan sv. Josipa), 1. svibnja (blagdan sv. Josipa radnika), blagdan Svete obitelji, na Nedjelju sv. Josipa (prema bizantskoj tradiciji) te svakog 19. u mjesecu i svake srijede (dani koji su u latinskoj tradiciji posvećeni ovom svecu).

Zbog zdravstvene krize prouzrokovane koronavirusom, mogućnost dobivanja potpunog oprosta na poseban se način proširuje na bolesne, stare i umiruće te sve one koji zbog opravdanih razloga nisu u mogućnosti napustiti svoje domove.

Oni to mogu postići odricanjem od svakog grijeha, molitvom pobožnosti na čast sv. Josipu te prikazujući Bogu teškoće i boli svojih života, imajući pritom namjeru što je moguće prije ispuniti tri standardna uvjeta za dobivanje potpunog oprosta.

U dekretu Apostolske pokorničarne, koji potpisuje veliki pokorničar kardinal Mauro Piacenza, ohrabruje se svećenike da s “voljnim i velikodušnim duhom pastoralno olakšaju slavljenje sakramenta pomirenja i podjelu svete pričesti bolesnima”.