Crkva sv. Ane – crkva milosrđa

Susret mladih – Alan Hržica
30. studenoga 2015
Misa za mlade
26. siječnja 2016

Crkva sv. Ane – crkva milosrđa

Papa Franjo otvorio je vrata bazilike Svetog Petra u Rimu čime je označio početak Svete godine, godine Milosrđa.

Godina milosrđa je počela 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila. Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016. godine. Sveta godina ili Jubilej posebno je vrijeme koje po tradiciji u Rim dovodi milijune vjernika po opći oprost za njihove grijehe.

Papa Franjo, kojemu je milosrđe jedna od glavnih tema njegova papinstva, rekao je u srijedu da svijet, uključujući i Katoličku Crkvu, mora "spoznati da okrutnost i osuda nisu pravi put".

U godini milosrđa moguće je dobiti potpuni oprost grijeha, te je tako i Crkva sv. Ane jedna od crkva u kojem možete zatražiti potpuni oprost grijeha.

Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem. Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi. Naglasimo kako ove dvije kazne nisu Božja osveta, već posljedica same naravi grijeha.

Za primanje POTPUNOG OPROSTA koji se može dobiti jednom u danu nužna/-o je:

  1. Sakramentalna ispovijed – može biti i do dva tjedna prije nego se želi primiti oprost.
  2. Euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost.
  3. Molitva na papinu nakanu – Oče naš, Vjerovanje i pobožan zaziv Blaženoj Djevici Mariji, na dan kada se želi primiti oprost.
  4. Izvršavati djela milosrđa. (Možete ih vidjeti na plakatu desno.)
  5. Isključiti svaku naklonost grijehu, makar bio i lak. Što znači preobratiti se i vjerovati i živjeti po evanđelju.

Oprost je DJELOMIČAN ako nedostaje potpuno odricanje (5.), a ispunjeni su svi ostali uvjeti. Naravno, vrsta stečenog oprosta ostaje tajna poznata samo Bogu.