U prostorima Križevačke eparhije otvoren Centar za život – savjetovalište za trudnice i obitelji

Govori dobrim – Caritas – plakat
26. veljače 2023
40 dana za život
27. veljače 2023

U prostorima Križevačke eparhije otvoren Centar za život – savjetovalište za trudnice i obitelji

~Centar za život svečano je otvoren u subotu 25. veljače 2023. u Križevcima, u prostoru koji je Udruzi „Hrvatska za Život” na korištenje ustupila Križevačka eparhija.~

FOTO: KRIŽEVAČKA EPARHIJA // OTVORENJE I BLAGOSLOV CENTRA ZA ŽIVOT U KRIŽEVCIMA

Novo savjetovalište za trudnice i obitelji blagoslovio je križevački vladika Milan Stipić. Otvorenju su među ostalima nazočili jedan od voditelja križevačkog Centra dr. sc. Krunoslav Puškar, nacionalna koordinatorica centara za život Dijana Brozović i potpredsjednica Udruge „Hrvatska za Život“ Petra Milković.

Pod okriljem Udruge djeluje Inicijativa „40 dana za život“ koja je na Pepelnicu započela korizmenu kampanju molitvenog bdjenja za prestanak pobačaja.

„Naša Križevačka eparhija izišla je ususret inicijativi „40 dana za život“ da bi se ovdje otvorio Centar za život. Drago mi je da na jedan ovakav način surađujemo kao mistično Tijelo Kristovo. Smatram da je uvijek lakše kad se zajedno rade ovakve duhovne stvari i kad je biskup ili svećenik u blizini, a važno je zajedno učiniti sve da se pomogne upravo trudnicama i obiteljima u potrebi“, istaknuo je vladika Stipić.

Dr. sc. Puškar, član udruge „Hrvatska za Život“, koji će sa svojom suprugom voditi savjetovalište, naglasio je da je Centar kruna sedmogodišnjeg djelovanja inicijative „40 dana za život“ u Križevcima.

„Kako nam je iz godine u godinu počelo prilaziti sve više žena koje su imale pobačaj, shvatili smo da je potrebno naći prostor u kojem će trudnice koje razmišljaju o pobačaju umjesto pobačaja dobiti pravu pomoć, a ta je pomoć ovo savjetovalište u kojem im možemo ponuditi materijalnu, moralnu i duhovnu pomoć“, dodao je.

Dijana Brozović, voditeljica Centra za život u Zagrebu, nadovezala se izrazivši nadu da će novo savjetovalište biti mjesto susreta s trudnicama u potrebi.

„Svakodnevno se susrećem s trudnicama koje razmišljaju o pobačaju. One su najčešće prepuštene same sebi i same donose odluku o pobačaju ili ih pak partner sili na pobačaj. U dugom i toplom razgovoru s njima pokušavamo vidjeti kako im konkretno možemo pomoći. Najčešće je dovoljan samo jedan susret da se uvjere da nisu same i da se ohrabre da donesu život u sebi na ovaj svijet“, objasnila je.

Petra Milković naglasila je da je u centrima za život u Hrvatskoj spašeno stotinjak života. „Zahvaljujući inicijativi ‚40 dana za život‘ danas stotinjak žena ne nosi ranu pobačaja, a stotinjak djece živi. To su najveći plodovi našeg djelovanja“, dodala je.

Petra Milković i dr. sc. Krunoslav Puškar zahvalili su na kraju križevačkom vladiki za ustupljeni prostor i mogućnost što mogu zajedno raditi na izgradnji kulture života u Križevcima.

Križevački Centar za život nalazi se u sklopu jedne od kanoničkih kurija Križevačke eparhije, na adresi Franje Račkoga 26, Križevci.

To je sedmi Centar za život u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu, Splitu, Zadru, Vinkovcima, Vukovaru i Slavonskom Brodu.

Članak preuzet sa stranica “Inicijative 40 dana za život”: https://www.facebook.com/40danazazivotkrizevci/