Što slavimo na Cvjetnicu

Raspored misa na Cvjetnicu
23. ožujka 2021
Raspored misa i obreda u Velikom tjednu 2021.
29. ožujka 2021

Što slavimo na Cvjetnicu

U nedjelju 28. ožujka slavimo Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem, blagdan Cvjetnicu, koju zovemo i Nedjelja muke Gospodnje, a koja je uvod u Veliki tjedan odnosno u vrhunac korizmene priprave za najveći kršćanski blagdan koji se slavi iduće nedjelje – Uskrs.

Na dan Cvjetnice spominjemo se trijumfalnog ulaska Isusa Krista u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo, kada ga je narod dočekao radosno kličući te je rasprostirao svoje haljine po putu kojim je Isus prolazio jašući na magarcu. No, u misnim slavljima za Cvjetnicu, kad se slave s narodom, imamo dva glavna, zasebna, obreda: povorka s maslinovim, palminim ili nekim drugim zelenim grančica u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, ali i izvještaj o (predstojećoj) Isusovoj muci koja se pjeva ili čita.

Ti obredi simboliziraju dva glavna vazmena otajstva: Isusovo bolno umiranje i Njegovu uskrsnu pobjedu i ustanak od mrtvih. Vjernici nakon mise nose blagoslovljene zelene grančice svojim domovima i stavljaju ih, najčešće, na križ na zidu kako bi ih podsjećale da je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem iskupio naše grijehe i stekao vječni život zajedno gdje se pridružio svome i našem Nebeskom Ocu, a gdje se i mi nadamo doći kad jednom napustimo ovaj svijet.

Podsjetimo, još od 4. stoljeću u Jeruzalemu se vjerničkim povorkama sa palminim ili maslinovim grančicama obilježava Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, a takve procesije u Rimu se održavaju na Cvjetnicu od 9. stoljeća, kada se taj običaj raširio na cijelu

Izvor: IKA