Planinarski križni put

Najava proslave Svetog Marka Križevčanina 2019
16. kolovoza 2019
Odluka o bogoštovlju i sakrametima u vremenu pandemije
3. travnja 2020

Planinarski križni put

Planinarski križni put u organizaciji Bratovštine svetog Bernarda, Bjelovarsko-križevačke biskupije i Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije održan je 7. i 8. ožujka pod geslom „Slušajte Ga!“. Sudionici su planinarili od Kalnika preko Carevdara do Zrinskog Topolovca. Na susretu je sudjelovalo 400-tinjak sudionika, a najviše je bilo mladih koji su hodom, molitvom, druženjem, pjesmom, ali i tišinom svoje molitve, zahvale i prošnje prikazivali Bogu.

Susret je započeo u župnoj crkvi sv. Brcka na Kalniku gdje su se mladi okupili, izmolili jutarnju molitvu i uputili se za križem prema mjestima u kojima su se prisjećali muke i smrti Isusa Krista. Prvi dan je završio uz katehezu vjeroučitelja Nikole Kuzmičića i vrhuncem u proslavi sv. mise u župi sv. Barbare u Carevdaru, nakon koje je uslijedilo cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Iako umorni i žuljavih nogu, sudionici su drugi dan nastavili svoj put prema Zrinskom Topolovcu u kojem su u zajedništvu s biskupom, mons. Vjekoslavom Huzjakom, proslavili sveto misno slavlje u župi sv. Mihaela Arkanđela. Biskup se mladima priključio i u hodu, pružio im lijepu riječ i prijateljski susret. Na samom susretu prvi put se predstavio novoosnovani Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije koji je animirao liturgijska slavlja. Zajedništvo, radost, ustrajnost i zahvalnost samo su neki od blagoslova koje su sudionici ponijeli svojim kućama i zajednicama. Osim blagoslova, ponijeli su i obilježje susreta, slušalice. One su dane kako bi ih mladi uštekali u Bibliju i s više zanosa i hrabrosti činili Božje djelo u ovome svijetu.