Duhovsko bdjenje s Marijom biskupijskog Zbora mladih

Duhovsko bdijenje s Marijom
19. svibnja 2021
Otvoreni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika
28. svibnja 2021

Duhovsko bdjenje s Marijom biskupijskog Zbora mladih

Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije održao je svoj prvu koncert u subotu, 22. svibnja 2021. u konkatedralnoj crkvi sv. Križa u Križevcima kako bi u zajedništvu s okupljenim vjernicima dočekali blagdan Duhova.

Program s nazivom Duhovsko bdjenje s Marijom započeo je liturgijskim slavljem koje animirao Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije, a predvodio preč. Stjepan Soviček, dekan Križevačkog dekanata u zajedništvu s povjerenikom za pastoral mladih, preč. Zoranom Grgićem (Grgom). U homiliji se, preč. Grgić, poslužio kadionicom, ugljenom i tamjanom kako bi slikovito prikazao djelovanje Duha Svetoga koji je vatra/ugljen koja omogućuje da tamjan, kojim je opisao vjernike, širi svoj miris. Duh Sveti je snaga koja je potrebna vjernicima da žive svoju vjeru i djeluju tako da drugi osjete Boga u njihovom životu.

Nakon misnog slavlja Zbor je predstavio svoje djelovanje koncertom na kojem su izveli Taizeov Veni Sancte Spiritus,  Ave Mariju Ivana pl. Zajca, K’o košuta Franza Schuberta, Duše Sveti dobrodošao benda Emanuel, Zdravo Marijo sjajna zornice Arijane i Tomislava Meštrovića i Salve Regina iz poznatog filma Redovnice nastupaju. Zbor je za klavirom pratio Luka Ratkajec, a dirigirao je voditelj Zbora, Josip Deglin.

U program su uključili i razmatranje koje je nastojalo potaknuti na odbacivanje starog čovjeka, prepuštanje svih ljudskih mana i nesavršenosti u Božje ruke kako bi ga Duh Sveti obnovio i preobrazio.

Zbor je na kraju zahvalio svima prisutnima, a posebno preč. Grgi uz čiju pomoć uspijevaju djelovati i koji im je, uz preč. Stjepana Sovičeka, pomogao da organiziraju i održe ovaj koncert.

Najveću zahvalnost, kako navode, duguju Bogu čija providnost sve vodi i koji kroz njih i njihovu pjesmu djeluje.