Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna

Odluka o bogoštovlju i sakrametima u vremenu pandemije
3. travnja 2020
Cvjetnica – misna čitanja i razmišljanje
4. travnja 2020

Biskupovo pismo svećenicima o proslavi Velikog tjedna

Poštovana i draga braćo svećenici!

Ovogodišnji Veliki tjedan Isusove muke, smrti i uskrsnuća povezan je s posebnom žrtvom, jer zabrana okupljanja zbog opasnosti zaraze bolešću COVID-19 izazvane koronavirusom priječi da svete obrede slavimo u našim crkvama uz sudjelovanje Božjeg naroda. Valja nam i to sjediniti s Isusovom žrtvom i s patnjom svih onih koji su pogođeni trenutačnim nevoljama. To stanje poziv je nama svećenicima da slavljima Velikog tjedna pristupimo s posebnim vjerničkim raspoloženjem srca i pobožnošću te u njih duhovno saberemo sve one koji su povjereni našoj brizi.

Vjernici će se zasigurno truditi u svojim domovima da se duhovno pridruže obredima Velikog tjedna u svojim župama. Stoga Vas potičem da na bilo koji raspoloživ i dopušten način obavijestite svoje župljane o vremenu u kojem ćete slaviti svete obrede, a pored toga imaju mogućnost pratiti njihove prijenose na javnim medijima. Na taj način u sadašnjim prilikama ostvarit će dragocjeno zajedništvo naše mjesne Crkve i potvrditi se u svom duhovnom identitetu, što ima i nemalo psihološko značenje u vrijeme izolacije.

Sve župne crkve tijekom Svetog tjedna bit će otvorene u određeno vrijeme za osobnu pobožnost vjernika, uz poštivanje odredaba koje su s time povezane; liturgijski prostor u crkvi uredit će se u skladu s propisima te i na taj način omogućiti vjernicima koji ju posjećuju da budu dionici svetih otajstava, a sva slavlja održat će se u zatvorenoj crkvi. Potrebno je i ovom prigodom pripomenuti kako sveta slavlja, napose sveta Misa, i onda kad je ograničena samo na zaređene službenike bez okupljanja Božjeg naroda, ima u vjeri Crkve svoju neumanjenu vrijednost kao djelo uskrslog Krista u snazi njegova Duha te ih svećenik treba redovito održavati također kao sastavni dio vlastite duhovnosti.

Dostavljamo u prilogu obrazac svete mise In tempore universalis contagii – U vrijeme pandemije, primljen od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te preporučam da se njime služite u skladu s liturgijskim propisima. U navedenom duhu župnici će i u sadašnjim prilikama svakodnevno slaviti u župnoj crkvi svetu Misu i druge obrede u isto vrijeme kako to čine u redovitim prilikama, najavit će ih uobičajenim zvonjenjem, koje je vjernicima znak da Crkva po svećeniku vrši svoje najvažnije poslanje i poziva ih da se – u nemogućnosti fizičkog sudjelovanja – duhovno združe sa slavljem.

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata nedavno nam je dostavila Dekret kojim određuje način na koji će se ove godine proslaviti Sveti tjedan, uvjetovan mjerama obrane od zaraze bolešću COVID-19. Na temelju toga svim župnim uredima Bjelovarsko-križevačke biskupije upućujem naputak prema kojem će župnici organizirati pojedina sveta slavlja ovogodišnjeg Velikog tjedna.

Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica proslavit će se u zatvorenoj župnoj crkvi po Trećem obliku: Običnim ulazom bez procesije, predviđenim u Rimskom misalu (str. 172). Preporuča se tom prigodom uresiti oltar s vazom maslinovih ili drugih grančica, koje će predvoditelj na početku slavlja blagosloviti te sačuvati za Čistu srijedu sljedeće godine, od kojeg će dobiti pepeo za obred pepeljenja toga dana. Bit će znakovito da Korizmu sljedeće godine započnemo s pepelom iz grančica ovogodišnje Cvjetnice, koja ima posebne oznake pokore i trpljenja zbog ugroze epidemijom.

Na Veliki četvrtak u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru u 11 sati dijecezanski biskup u zajedništvu s ordinarijatskim svećenicima i iz Župe svete Terezije Avilske predvodit će Misu posvete ulja. Svi svećenici u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, dijecezanski i redovnički, nastojat će se duhovno sjediniti sa svećenicima u Katedrali te u sadašnjim posebnim okolnostima obnoviti svoja svećenička obećanja. Sveto ulje bit će podijeljeno župama kad završi izvanredno stanje u kojem se nalazimo i upotrijebljeno za slavlje svećeničkog ređenja, svete krizme, krštenja i bolesničkog pomazanja. Toga istoga dana, na Veliki četvrtak svi svećenici zbog izvanrednog stanja imaju od Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dopuštenje slaviti Misu večere Gospodnje u župnoj crkvi bez sudjelovanja naroda. Predvodit će je svaki župnik u svojoj župnoj crkvi u isto vrijeme kako je to bilo prijašnjih godina. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona i zašutjeti do „Slava Bogu“ u bdijenju Velike subote, ispustit će se obred pranja nogu, a na kraju će Presveto bez procesije biti pohranjeno u tabernakul na uobičajenom mjestu.

Veliki petak, dan je sabranosti, posta i molitve. Obred Muke Gospodnje slavit će župnik u župnoj crkvi, čije svetište treba biti uređeno u skladu s liturgijskim propisima za taj dan. Usred svetišta ispred oltara postavit će dovoljno veliki križ s korpusom zastrtim ljubičastim velom, koji redovito služi za ljubljenje na Veliki petak. Bogoslužje bez ulazne procesije započinje svećenikovim prostiranjem pred oltarom i križem. Nastavlja se Službom riječi s navještajem Isusove muke i smrti u zapisu evanđelista Ivana, a završava velikom Molitvom vjernih u koju po odredbi Kongregacije pod broj 9.b treba dodati nakanu Za one koji trpe u vrijeme pandemije, koju dostavljamo u prilogu. Središnji dio slavlja Velikog petka jest čašćenje Isusova križa. Svećenik će doći pred postavljeni križ u svetištu, skinuti s njega ljubičasti veo te izgovoriti ili zapjevati riječi: „Evo drvo križa na kojem je visio Spas svijeta. Dođite poklonimo se!“. Potom će kleknuti i u tišini zamoliti Raspetoga da njemu osobno, župljanima i svemu svijetu oprosti grijehe, posvjedočiti mu zahvalnost za žrtvu ljubavi i izreći slavu njegovu spasonosnom križu. Slijedi zatim sveta pričest, kako je predviđeno u Rimskom misalu. U skladu sa župnim običajima, župnik će nakon obreda Muke Gospodnje postaviti u župnoj crkvi „Božji grob“, bez križa za ljubljenje. Neće biti organizirano noćno bdijenje pokraj Božjeg groba, nego će ga vjernici pojedinačno pohoditi tijekom Velike subote u vrijeme kad je crkva otvorena, pridržavajući se odredbi o okupljanju.

Velika subota, dan je tišine, razmatranja otajstva Isusova počivanja u grobu i molitve. Vazmeno bdijenje dopušteno je samo u katedralama i župnim crkvama te će ga svaki župnik predvoditi u župnoj crkvi, a ono započinje u večernjim satima, kao i prethodnih godina. U sadašnjim izvanrednim okolnostima izostavit će se blagoslov vatre i procesija svjetla s uskrsnom svijećom. Župnik će započeti sveto slavlje tako da već postavljenu uskrsnu svijeću u svetištu zapali te će upaljena svijeća svojim svjetlom predstavljati Isusa Krista, koji je svojim uskrsnućem iz smrti i groba upalio vatru života što pobjeđuje mrak. Na pjevani ili govorni način navijestit će potom pohvalu uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi, za koju će župnik izabrati biblijska čitanja, primjerena okolnostima bdijenja u župnoj crkvi. Na „Slava Bogu“ zazvonit će zvona, oglašavajući osmodnevno slavlje Uskrsa kao jedan dan i početak vazmenog vremena, koje traje pedeset dana. Krštenja katekumena u bdijenju Svete subote neće biti zbog toga što se u sadašnjim prilikama nije mogla ostvariti njihova redovita priprava, kako predviđaju crkveni propisi. Župnik će blagosloviti vodu pomno pripravljenu u čistoj posudi i predvoditi službu obnove krsnih obećanja. Euharistijska služba teče zatim kako je predviđeno u Rimskom misalu.

Nedjelja uskrsnuća Gospodnjega proslavit će se u svakoj župi Bjelovarsko-križevačke biskupije bez sudjelovanja Božjega naroda, na način kako to omogućuju izvanredne prilike. U otajstvo koje slavimo posebno uključimo vjernike koji nisu u mogućnosti sudjelovati u crkvi na svetoj Misi i sve koji trpe zbog sadašnjeg stanja.

Draga braćo svećenici! Međusobno povezani vjerom u otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća, vjerni poslanju koje nam je povjereno, strpljivo i s pouzdanjem služimo vjernicima u izvanrednim okolnostima u kojima se svi nalazimo, svjesni da smo sada na poseban način molitelji u ime i za Božji narod i njegovu duhovnu snagu. Svojim vjernim svakodnevnim slavljenjem svete Mise, služeći se obrascem „U vrijeme pandemije“ kad je to po liturgijskim propisima moguće, klanjanjem pred Presvetim, molitvom Časoslova i svete krunice te drugim pobožnostima budimo uzdignute ruke i srce naših vjernika koje vapije da nam se Bog smiluje, oslobodi ugroze i podari zdravlje duše i tijela. Zasigurno s nama moli i zagovara nas Presveta Bogorodica, naša Odvjetnica i Majka, koja nikada nije napustila svoje odane štovatelje.

Želim Vam od srca blagoslovljen i milošću obdaren Sveti tjedan te Sretan Uskrs i uskršnje blagdane!