Biskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu

Proslava Kranjčićeva spomendana u Križevcima
31. ožujka 2021
13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika
11. svibnja 2021

Biskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu

Vjernici Bjelovarsko-križevačke biskupije u subotu, 8. svibnja hodočastiti su u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Hodočašće je započelo križnim putem po Kalvariji, a nastavilo se svečanim misnim slavljem koje je predslavio bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak. Na misnom slavlju sudjelovali su svećenici i vjernici svih župa biskupije i oci dominikanci predvođeni provincijalom o. Slavkom Sliškovićem s dominikanskim Kruničarima.

Biskup je u homiliji istaknuo ljepotu zajedništva apostola koji su s Marijom okupljeni u molitvi koja ih je međusobno povezivala, a istovremeno povezivala s Bogom i svim onim što je Krist u njih usadio. „Molitva u dvorani posljednje večere, nakon Kristova uskrsnuća, molitva apostola nakon njegovog uzašašća na Nebo bila je poveznica, bila je snaga koja ih je držala zajedno, snaga koja ih je nosila. I to nije bilo mjesto i cilj njihovog života. To je bilo samo mjesto u kojem su se oni sabirali na molitvu da bi tu obnovili onu životnu snagu o kojoj je govorio Krist Gospodin i da bi mogli ići u svijet.“

Naglasio je kako su okupljeni vjernici poput apostola okupljeni oko Marije koja je posrednica milosti. Nastavio je kako je ona posrednica milosti jer je rodila Spasitelja svijeta po predviđenom Božjem naumu.

Na misnom slavlju biskup je podsjetio na ulogu majke i proslave majčinog dana. Uz to naglasio je i proslavu 123. rođendana bl. Alojzija Stepinca. Nakon misnog slavlja uslijedilo je slobodno vrijeme i zajedničko klanjanje poslije kojeg su se vjernici vratili svojim kućama.

„Nije ništa od toga ona sama izmislila, ali se ona uključila u Božji plan spasenja sa svim svojim što je imala, znala i mogla. S čitavom svojom egzistencijom, ona se predala u ruke Božje i to je ono posredništvo koje je Gospodin tražio od nje.“