30 godina djelovanja pokreta Fokolara u Križevcima

Velika uskrsna ispovijed
2. travnja 2023
Podjela sakramenata 2023.
1. svibnja 2023

30 godina djelovanja pokreta Fokolara u Križevcima

Od subote 29. travnja do ponedjeljka 1. svibnja u središtu Mariapoli Faro u Križevcima, Franje Račkoga 32, obilježit će se 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima, u prostorima Grkokatoličke eparhije.

Program počinje okupljanjem u subotu u 16 sati i prigodnim programom od 16.30 do 17.30.

Zahvalnu svetu liturgiju s početkom u 18 sati predvodit će vladika križevački mons. Milan Stipić, a propovijedati apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Liturgiju Stevana Mokranjca pjevat će združeni mješoviti zbor u čast Vladimira Kranjčevića.

Slijedi večera za sve uzvanike koju daruje mons. Milan Stipić.

U nedjelju 30. travnja mozaični program o glavnim stupovima Duhovnosti zajedništva

praćen osobnim svjedočanstvima pod naslovom Stablo i njegovi korijeni – duhovnost i život započinje u 10 sati.

Slijedi sveta misa u 12 sati.

Nakon ručka i kratkog predaha popodnevni dio programa počinje u 15 sati pod naslovom Stablo i njegovi plodovi – radionice i izložbe raznih izraza Pokreta fokolara.

Dan završava spontanim koncertom u 18 sati na kome će se izmjenjivati niz izvođača nazočnih na proslavi.

U ponedjeljak 1. svibnja predviđene su sportske aktivnosti usmjerene osobito mladima pod nazivom Run4unity – uključivanje u svjetsku sportsku inicijativu za mir.

Pokret fokolara u Križevcima prisutan je od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Tadašnji grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš godine 1984. dao je na raspolaganje Pokretu dio zgrade biskupske rezidencije, nekoliko kurija i poljoprivredno zemljište. Prionulo se obnovi starih zgrada i sjenika uz velikodušno sudjelovanje svih pripadnika i simpatizera Pokreta iz Hrvatske i šire.

Godine 1990. započinje tzv. Škola života u kojoj neko vrijeme provode mladi iz raznih zemalja (http://fokolar.hr/25-godina-svjetla-3). Potom se doselilo i nekoliko obitelji. Godine 1993. otvara se zajednica osoba posvećenih Bogu – fokolar. Od tada se računa stalna prisutnost Pokreta fokolara, sve do danas. Bilo je to prije točno 30 godina, što je i povod ovog okupljanja.

Utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich već je godine 1991. suživot i aktivnosti članova novonastalog središta nazvala gradićem i kasnije mu dala ime Faro – Svjetionik. Tzv. gradići svjedočanstva, kojih danas u svijetu ima 25, mjesta su gdje se duhovnost zajedništva Pokreta fokolara očituje u izvornom modelu suživota, gdje se kroz lepezu raznih aktivnosti svjedoči da je moguće ljudsko društvo temeljeno na zakonu uzajamne ljubavi.

Od kada je prije tri godine vladika mons. Milan Stipić sjedište grkokatoličke eparhije vratio u Križevce, događa se suživot i bliskija suradnja između ove dvije zajednice. Upravo na njegovu inicijativu ovih dana obilježavamo i naše zajedništvo koje želimo unaprjeđivati.

Prijavi se za sudjelovanje

Preuzeto sa stranice: http://fokolar.hr/dani-pokreta-fokolara